Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara se inalta pe un platou de pe malul Oltului, in proximitatea orasului Brasov. Are un trecut bogat si zbuciumat, iar astazi este un monument istoric important in Tara Barsei.

Constructia Cetatii Feldioara este strans legata de Cavalerii Teutoni. Ulterior a fost preluata de comunitate si transformata intr-una dintre cele mai importante cetati medievale sasesti.

Abandonata si lasata sa se degradeze timp de secole, Cetatea Feldioara a fost salvata din propria ruina. A fost restaurata foarte frumos, devenind o locatie minunata. 

Am vizitat si noi Cetatea Feldioara in incursiunea noastra prin cele mai importante atractii turistice din Brasov si imprejurimi. Iti impartasesc mai jos impresiile noastre!

Cum a fost vizita la Cetatea Feldioara (Marienburg)

Pentru noi, vizita la Cetatea Feldioara a fost o experienta captivanta si relaxanta. Desi este o cetate micuta, ne-a surprins placut.

Dupa patru ani de restaurare completa, Cetatea Feldioara si-a recapatat in 2017 stralucirea din secolul al XVII-lea, perioada sa de glorie.

Astazi, arata impecabil si are portile deschise pentru oricine vrea sa o viziteze. Nu am putut rezista acestei invitatii si ne-am dorit si noi sa o descoperim.

Dupa ce am trecut de turnul de poarta al Cetatii Feldioara, ne-a intampinat o curte interioara ingrijita si o atmosfera medievala autentica.

Peretii varuiti in alb, pavajul din piatra cubica, scarile si terasele din lemn ne-au introdus intr-o lumea demult apusa.

Ne-am plimbat peste tot prin cetate, am citit panourile informative si ne-am bucurat de panorama pitoreasca pe care o aveam asupra imprejurimilor.

In incaperile din turnurile Cetatii Feldioara am vizitat cateva expozitii interesante. Am aflat mai multe detalii despre istoria cetatii si despre cavalerii teutoni.

Am admirat cateva exponate arheologice, descoperite in urma sapaturilor facute in zona.

De altfel, am fost introdusi in viata traditionala a sasilor si romanilor care conlocuiesc in Feldioara.

Ne-a placut foarte mult cum a fost renovata Cetatea Feldioara. Si-a pastrat aspectul medieval si este foarte bine pusa in valoare.

Sunt laudabile initiativele de a reda vechilor cetati din tara noastra aspectul pe care il aveau odinioara si consider ca ar trebui incurajate.

De aceea, te indemn sa vizitezi Cetatea Feldioara, atunci cand treci prin zona.

In Tara Brasei mai sunt si alte cetati pe care le-am vizitat si ni s-au parut interesante. Una dintre ele este Biserica Fortificata din Prejmer, un monument UNESCO.

Daca timpul iti permite, poti sa faci un popas si la Biserica Evanghelica Fortificata din Harman.

Povestea Cetatii Feldioara

Cetatea Feldioara (curtea interioara)

Cetatea Feldioara a fost construita initial in secolul al XIII-lea de Cavalerii Teutoni, adusi in Tara Brasei in anul 1211 de regele Ungariei Andrei al II-lea.

Teutoniilor le-au fost donate Feldioara si satele din imprejurimi. Acestia s-au stabilit in zona, cu scopul de a apara coroana maghiara de invaziile cumanilor.

Numele localitatii Feldioara provine din maghiara, de la cuvantul Földvár, care in traducere inseamna Cetatea Pamantului.

Aceasta denumire i-a fost data de cuceritorii unguri care au ajuns in localitate inaintea teutonilor, unde au gasit o simpla fortificatie de pamant.

In Feldioara, Cavalerii Teutoni au ridicat o cetate din piatra, pe care au numit-o Marienburg, insemnand din germana Cetatea Mariei

In anul 1225, teutonii sunt alungati din Tara Barsei de acelasi rege care ii adusese pe aceste meleaguri. Motivul invocat a fost ca acestia ar fi trebui sa ridice cetati din lemn, nu din piatra.

In realitate, s-a dorit izgonirea Cavalerilor Teutoni, deoarece dobandisera putere in zona, ceea ce ameninta suveranitatea regelui.

Dupa plecarea teutonilor, Cetatea Feldioara si alte cetati din localitatile pe care le controlau au fost daruite in anul 1240 calugarilor cistercieni, din ordinul Regelui Ungariei Bela al IV-lea.

Un an mai tarziu, Cetatea Feldioara, ridicata de Cavalerii Teutoni, avea sa fie distrusa de invazia tatarilor. Cistercienii au reconstruit capela.

Cetatea Feldioara, in forma in care o vizitam astazi, a fost construita in mare parte de comunitatea saseasca. Avariata complet, abia se mai pot vedea cateva ramasite din fortificatia teutonilor.

De-a lungul secolelor, Cetatea Feldioara a mai fost distrusa. A fost refacuta de fiecare data, schimbandu-i-se cate putin forma. 

La un moment dat, Cetatea Feldioara si-a pierdut rolul de aparare. A continuat sa fie folosita de localnici pentru depozitarea proviziilor, organizarea evenimentelor sasesti, iar mai apoi a fost abandonata.

Unde se afla Cetatea Feldioara

Unde se afla Cetatea Feldioara

Cetatea Feldioara se afla la aproximativ 22 de kilometri de orasul Brasov, inspre Sighisoara.

Este cocotata pe un deal pitoresc din localitatea Feldioara, incadrata intre raurile Olt si Homorod.

Daca treci prin Feldioara si nu te grabesti, nu ezita sa faci o oprire la cetate. Dureaza in jur de o ora sa o vizitezi si merita cu prisosinta!

Noi am vizitat Cetatea Feldioara in aceeasi zi cu Cetatea Rupea si Complexul Geologic de la Racos.