Biserica Fortificata din Prejmer

Biserica Fortificata din Prejmer

Biserica Fortificata din Prejmer este un martor al trecutului zbuciumat al Transilvaniei. Este un reper de o mare insemnatate istorica si culturala din tara noastra.

Complexul cuprinde un vechi lacas de cult evanghelic, protejat de ziduri masive, consolidate cu turnuri de aparare si o galerie de poarta.

Cetatea din Prejmer a fost ridicata pentru a oferi protectie comunitatii locale care era frecvent amenintata de invaziile straine.

A rezistat cu succes de-a lungul secolelor, fiind astazi una dintre cele mai bine conservate si intarite fortificatii din sud-estul Europei.

Biserica Fortificata din Prejmer este un monument UNESCO. Este o mostenire remarcabila si o destinatie turistica apreciata.

Despre Biserica Fortificata din Prejmer

Biserica din Prejmer dateaza partial de prin secolul al XIII-lea, din perioada cavalerilor teutoni. Fortificatia din jurul ei a fost construita doua secole mai tarziu.

Biserica evanghelica, cu hramul Sfanta Cruce, prezinta elemente arhitecturale ale goticului timpuriu si renascentiste.

Are planul in forma de cruce, iar in zona centrala se afla un turn octogonal de aproape 40 de metri inaltime.

In secolul al XV-lea, din cauza frecventelor invazii straine, biserica a fost protejata de o fortificatie circulara.

In jurul ei au fost construite ziduri masive, de vreo 4 metri grosime si 10 metri inaltime, prevazute cu guri de tragere si gauri pentru smoala.

Fortificatia a fost consolidata cu patru turnuri de aparare si o galerie boltita de poarta de vreo 30 de metri lungime care se inchidea cu un grilaj din lemn armat.

Din sistemul defensiv al Cetatii din Prejmer mai faceau parte si un iaz, lat si adanc, care o inconjura, si un pod mobil pe care se facea accesul in cetate.

Zidurile Cetatii din Prejmer erau prevazute cu un coridor de straja. Acesta era suficient de spatios pentru a permite circulatia mai multor persoane simultan, facilitand astfel apararea rapida.

Zidul de incinta avea pana la patru nivele, in interior fiind amenajate mai bine de 270 de camere. Aceste incaperi ofereau adapost localnicilor in timpul invaziilor.

Fiecare familie din sat detinea cate o camera in cetate, unde putea locui pana trecea pericolul. Pe usa din lemn a fiecarei camere erau sculptate semne distinctive, care reprezentau blazonul fiecarei familii.

Impresionant este faptul ca doua dintre incaperi erau destinate scolii. Acest lucru sugereaza ca educatia nu era neglijata nici macar in vremuri tulburi.

In decursul secolelor, Biserica Fortificata din Prejmer a mai avut parte de extinderi si restaurari. S-a conservat foarte bine, fiind luata sub tutela UNESCO la sfarsitul secolului XX.

Vizita la Biserica Fortificata din Prejmer

Vizita la Biserica Fortificata din Prejmer iti ofera o incursiune in istoria si cultura saseasca.

Dupa ce treci prin galeria de poarta si pasesti in Cetatea Prejmer, vei fi surprins de aspectul sau medieval. Si-a pastrat atat de bine autenticitatea, incat ti se va parea ca aici timpul a ramas pe loc.

Poti sa faci un tur al cetatii si sa ii descoperi povestea. In zilele noastre, este o locatie linistita, dar imagineaza-ti forfota localnicilor care se refugiau intre aceste ziduri masive din fata invadatorilor.

In centrul cetatii se ridica biserica. Zidurile inalte din jurul ei adapostesc un ansamblu de scari, coridoare si usile din lemn ale camerelor care altadata ofereau adapost localnicilor pe timp de asediu.

Pasind pe scarile si coridoarele din lemn, vei putea sa arunci o privire in cateva dintre aceste incaperi. Multe sunt goale si inchise, dar altele sunt amenajate in scop muzeal.

Diverse piese de mobilier vechi si unelte mestesugaresti redau modul in care comunitatea saseasca din Prejmer isi ducea traiul in interiorul cetatii.

Interesanta este si sala de clasa, amenajata intr-o incapere din vechea scoala.

Aici s-au predat ore pana la jumatatea secolului al XIX-lea, cand s-a construit o cladire de scoala in centrul comunei Prejmer.

Una dintre surprizele vizitei la Biserica Fortificata din Prejmer este parcurgerea drumului de straja. Vei avea sansa sa faci un tur al cetatii prin interiorul zidurilor de aparare.

Nu trebuie sa ratezi nici centrul spiritual al complexului si anume biserica. Aceasta capodopera gotica se remarca prin vechimea si decorul interior auster, specific bisericilor luterane.

Biserica Fortificata din Prejmer gazduieste cel mai vechi altar triptic din Transilvania, ce dateaza din secolul al XV-lea.

Incheie vizita cu muzeul amenajat in cateva incaperi construite deasupra galeriei de poarta. Vei putea sa admiri aici mobilier, tesaturi, vesminte, vesela, ustensile de uz casnic, agricol si alte obiecte ce au apartinut sasilor de odinioara.

Unde se afla Biserica Fortificata din Prejmer

Unde se afla Biserica Fortificata din Prejmer

Biserica Fortificata din Prejmer se afla chiar in centrul localitatii. Este situata la aproximativ 18 km nord-est de orasul Brasov.

Prejmer este o asezare pitoreasca din Tara Barsei. Aceasta comuna brasoveana mai este cunoscuta precum „satul cu 1000 de izvoare”.

Daca pornesti din orasul Brasov spre Biserica Fortificata din Prejmer, vei urma DN 11 pana in Harman. Aici, poti sa faci un popas si sa vizitezi Biserica Evanghelica Fortificata din Harman.

Apoi, continua pe DN 10 pana in Prejmer. Dupa ce ai vizitat Biserica Fortificata din Prejmer te poti indrepta spre Valea Zimbrilor din Acris.

Daca ti-ai propus sa explorezi cele mai importante obiective turistice din Brasov (judetul), Biserica Fortificata din Prejmer este o destinatie de tinut minte.

Nu o rata atunci cand treci prin zona si aloca-ti cateva ore pentru a o descoperi pe indelete!