Complexul Geologic Racos

Complexul Geologic Racos

Complexul Geologic Racos este o rezervatie naturala din judetul Brasov, care se intinde pe o suprafata de 95 de hectare.

Martor al activitatilor vulcanice din urma cu milioane de ani, Complexul Geologic de la Racos ascunde formatiuni bazaltice spectaculoase.

Vulcanul Stins, Coloanele de Bazalt si Lacul de Smarald, din incinta complexului, sunt monumente ale naturii, care dezvaluie un peisaj unic si impresionant.

Personal, vizitarea Complexului Geologic Racos a fost o experienta relaxanta si captivanta. Mi s-a parut o destinatie fascinanta pentru petrecerea timpului in natura.

Unde se afla Complexul Geologic Racos

Complexul Geologic Racos se afla la vreo 70 de kilometri de orasul Brasov si tot acceasi distanta de Sighisoara. In apropiere, la vreo 33 de kilometri distanta, se afla satul Viscri.

Complexul geologic este situat pe un deal de la marginea satului Racos. Se poate ajunge usor la el de pe E60, care leaga Brasov de Sighisoara.

Te abati de la drumul principal in dreptul localitatii Rupea Gara si de aici mai ai de condus vreo 14 kilometri.

Noi ne-am indreptat spre Complexul Geologic Racos de la Cetatea Rupea, aflata in apropiere.

Am platit biletul de intrare in incinta complexului si ne-am deplasat spre o parcare mare, amenajata pentru vizitatori.

Ce vizitezi la Complexul Geologic Racos

Am inceput vizitarea Complexului Geologic Racos cu Coloanele de Bazalt. Apoi, am continuat traseul spre Lacul de Smarald si Vulcanul Stins.

Cele trei obiective din incinta Complexului Geologic Racos se pot vizita in orice ordine. Distanta dintre ele este relativ mica, iar traseul este usor si placut de parcurs.

Coloanele de Bazalt

Am lasat masina in parcare si am pornit in cautarea Coloanelor de Bazalt.

Urmand indicatoarele si harta de pe pliantul pe care l-am primit la intrarea in complex, am ajuns la ele in doar 3 minute de mers pe jos.

Coloanele de Bazalt ni s-au parut cu adevarat spectaculoase. Impresioneaza prin modul de formare, vechimea, dimensiunile si formele lor inedite.

Coloanele de Bazalt sunt rezultatul mai multor faze eruptive care s-au produs in zona acum multe milioane de ani in urma.

Scurgerile si contractarea lavei, prin racirea lenta, au dus la formarea unor fisuri cu aspect de coloane.

Acest ansamblu de roci vulcanice este foarte inalt, de vreo 10-15 metri. Prezinta o succesiune de forme unice si interesante, pe care cu greu le pot descrie in cuvinte.

Admirand Coloanele de Bazalt, aveam impresia ca ar fi opera unui sculptor si nicidecum un monument al naturii.

Mi se pare uimitor cat de creativa poate sa fie uneori natura si cat de frumos poate sa ne surprinda.

Daca Coloanele de Bazalt aveau sa ne impresioneze atat de mult, ne intrebam ce mai urma sa descoperim in cadrul Complexului Geologic de la Racos.

Cu acest gand, am pornit entuziasmati si curiosi spre urmatorul obiectiv.

Lacul de Smarald

Complexul Geologic Racos (Lacul de Smarald)

Lacul de Smarald se afla in imediata apropiere a Coloanelor de Bazalt. Am ajuns la el in vreo 5 minute de mers pe jos, trecand pe langa parcare.

Ei bine, Lacul de Smarald este surprinzator de frumos. Inconjurat de stanci inalte, s-a deschis in fata ochilor nostri, cu apa cristalina, in nuante intense de verde-turcoaz, cum rar am mai vazut.

Am si avut norocul sa vizitam Lacul de Smarald intr-o zi senina si insorita. Culoarea apei difera destul de mult, fiind influentata de anotimp, de momentul zilei si de prezenta soarelui.

Lacul de Smarald s-a format pe locul unde, prin anii 2000, era o cariera de exploatare a bazaltului. Se pare ca excavarile ar fi atins panza freatica, ducand la izbucnirea unui mic izvor.

Apa ploilor si topirea zapezilor au determinat cresterea nivelului apei cu cativa centimetri in fiecare an. Astfel, a luat nastere acest frumos lac, care in prezent are aproape 20 de metri adancime.

Fiind o arie protejata, scaldatul in Lacul cu Smarald este interzis. Desi, din pacate, mai sunt oameni care nu tin cont si sfideaza regulile.

Dupa ce am admirat de sus Lacul de Smarald, am coborat mai aproape de el. A fost foarte placut sa ne relaxam pe malul lacului si sa il privim stralucind sub razele soarelui.

Ne-am incarcat bateriile si am pornit spre ultimul obiectiv din incinta Complexului Geologic Racos.

Vulcanul Stins

Vulcanul Stins este putin mai departe de Coloanele de Bazalt si Lacul de Smarald. Se afla la vreo 15 minute de mers pe jos de acestea, inspre intrarea in incinta complexului.

Pentru a ajunge la Vulcanul Stins am ocolit Lacul de Smarald pe stanca de deasupra lui. Mi-a placut acest traseu, deoarece ne-a oferit prilejul sa mai admiram inca o data lacul de sus.

Apoi, am parcurs un traseu lejer, pe o poteca, care ne-a condus pana la Vulcanul Stins. Cand am ajuns aici, am avut parte de o alta imagine surprinzatoare.

De data aceasta, am avut senzatia ca am nimerit direct pe Luna sau pe Martie. Ne aflam pe marginea unei rape, iar peisajul care se desfasura in fata noastra parea ireal.

Vulcanul Stins de la Racos a fost ultimul vulcan care a erupt pe teritoriul tarii noastre. Evident, asta s-a intamplat acum cateva mii de ani in urma.

Eruptiile intense si solidificarea lavei au dus la formarea unor roci vulcanice, precum bazalt, piatra ponce si zgura.

Pana la inceputul anilor 2000, din jurul Vulcanului Stins se extragea zgura.

Excavarile au modificat destul de mult forma vulcanului. Noroc ca s-au incheiat, iar in 2005 zona a fost declarata arie protejata prin lege.

Am coborat in fosta cariera, iar peisajul ne-a lasat muti de uimire.

Eram inconjurati de pereti inalti si o simfonie de nuante brun-rosiatice, negre, cenusii si galbui, care se armoniza perfect cu tonurile de verde ale vegetatie din jur.

Acest tablou fascinant i-a cucerit si pe producatorii serialului Django, care au ales ca loc de filmare Vulcanul Stins de la Racos.

In perioada 2021-2022, zona a fost transformata intr-o asezare din Vestul Salbatic, iar vizitatorilor nu le era permis accesul la Vulcanul Stins.

Castelul Sükösd-Bethlen

Castelul Sükösd-Bethlen se afla in centrul satului Racos, langa soseaua principala.

Cum era in drumul nostru de intoarcere si inclus in pretul de intrare la Complexul Geologic, am facut o scurta oprire ca sa il vizitam.

Castelul Sükösd-Bethlen este atestat documentar din secolul al XVII-lea. Are aspect de cetate, fiind prevazut cu ziduri duble de aparare si turnuri bastionare.

Atunci cand l-am vizitat noi, Castelul Sükösd-Bethlen se afla in proces de renovare. Era reabilitat partial, dar nu erau multe de vazut.

Ne-am plimbat putin prin curtea interioara si am urcat in turn, de unde ne-am bucurat de o priveliste foarte frumoasa.

Am plecat de la Castelul Sükösd-Bethlen cu promisiunea ca ne vom intoarce cand va fi complet renovat. De aici am continuat calatoria spre Cetatea Feldioara, pe care intentionam sa o vizitam in aceeasi zi.

In concluzie, vizita la Complexul Geologic Racos a fost o experienta incantatoare.

De la maretia Coloanelor de Bazalt, splendoarea Lacului de Smarald, pana la tabloul selenar al Vulcanului Stins, pot sa spun ca aceasta locatie ne-a depasit asteptarile.

Ma bucur ca am inclus Complexul Geologic Racos in periplul nostru prin cele mai frumoase locuri de vizitat in judetul Brasov.