Biserica Evanghelica Fortificata din Harman
Biserica Evanghelica Fortificata din Harman este o mostenire istorica din Tara Barsei ce si-ar avea originile de prin secolul al XIII-lea.
Ansamblul cuprinde o biserica evanghelica cu un turn clopotnita impunator, protejata de ziduri robuste si inalte, consolidate cu sapte turnuri de aparare.
Biserica Evanghelica Fortificata din Harman impresioneaza prin istoria sa indelungata, dar si prin faptul ca s-a conservat atat de bine de-a lungul secolelor.
Fortificatia din Harman este asemanatoare cu Biserica Fortificata din Prejmer, un monument UNESCO, aflat in apropiere.
Despre Biserica Evanghelica Fortificata din Harman
Construita in doua etape, Biserica Evanghelica Fortificata din Harman demonstreaza ingeniozitatea si abilitatea sasilor de a se adapta la schimbarile si amenintarile vremurilor.
Initial, a fost construita biserica. Fortificatiile din jurul sau au fost adaugate mai tarziu, ca raspuns la desele asedii externe care amenintau localitatea.
Prima mentiune a bisericii din Harman dateaza din anul 1240. Din documentele istorice reiese ca pe acest teren exista deja un lacas de cult cu trei nave, in stil romanic.
Se crede ca lucrarile pentru constructia bazilicii au fost incepute de cavalerii teutoni, apoi finalizate de calugarii cistercieni de la Carta.
Biserica evanghelica din Harman are hramul Sfantul Nicolae. Desi a mai avut parte de modificari de-a lungul secolelor, pastreaza in mare parte trasaturile bazilicii din secolul al XIII-lea.
Pe fondul amenintarile frecvente din partea invadatorilor, spre sfarsitul secolului al XV-lea s-a impus necesitatea fortificarii bisericii.
In jurul acesteia, s-a construit o cetate masiva cu ziduri de incinta de 12 metri inaltime, consolidat cu sapte turnuri de aparare si guri de turnare.
Toate turnurile de aparare erau conectate printr-un coridor de straja. Fortificatiile de incinta erau aparate de inca un zid exterior circular de aproape 5 metri inaltime.
In jurul acestuia exista un sant cu apa adanc si lat, prevazut cu un pod mobil care permitea accesul in cetate.
Santul cu apa era inconjurat de un alt rand de ziduri exterioare. Nici acesta si nici santul nu s-au mai pastrat pana in zilele noastre.
Pe interiorul zidurilor de incinta au fost construite incaperi unde se refugiau harmarenii in timpul invaziilor.
Biserica Evanghelica Fortificata din Harman era puternic consolidata pentru a rezista asediilor si pentru a proteja comunitatea in fata invadatorilor.
Desi, prin secolul al XVII-lea, fortificatia a incetat sa serveasca scopurilor de aparare, aceasta nu a fost abandonata.
In continuare s-au tinut slujbe in biserica, iar camerele au fost folosite de harmareni ca spatii pentru depozitarea proviziilor alimentare.
Vizita la Biserica Evanghelica Fortificata din Harman

Vizita la Biserica Evanghelica Fortificata din Harman este o experienta fascinanta. Iti ofera sansa sa descoperi trecutul medieval al zonei, intr-un cadru linistit si autentic.
Este una dintre cele mai bine pastrate biserici fortificate din Tara Barsei. Este o locatie fascinanta, foarte frumoasa si bine ingrijita.
Dupa ce treci prin pasajul de poarta si ajungi in cetate, ai libertatea sa explorezi aproape fiecare coltisor. Te vei simti ca intr-un muzeu in aer liber.
Poti sa faci un ocol al Bisericii Fortificate din Harman si sa o descoperi intr-o plimbare relaxanta. Curtea interioara este plina de verdeata, oferindu-ti un sentiment de liniste si pace.
Interesant este ca poti sa vizitezi aproape toate incaperile dispuse pe zidul de incinta, in care locuiau candva harmarenii.
In trecut, fiecare familie din Harman detinea o camera in cetate unde se putea refugia cand localitatea era asediata.
Astazi, s-au mai pastrat doar cateva, iar unele dintre ele au fost amenajate in scop muzeal. Exponatele sunt variate si iti ofera o incursiune prin viata de zi cu zi a sasilor de odinioara.
O alta experienta interesanta este parcurgerea drumului de straja, amenajat in interiorul zidului de incinta.
Probabil ca si mai fascinanta ti se va parea urcarea in turnul clopotnita al bisericii evanghelice. Poti sa ajungi pana aproape de varf, la nivelul al cincilea, acolo unde se afla cadranul ceasului si clopotele.
Din turnul bisericii evanghelice vei avea parte de o priveliste spectaculoasa asupra satului si a intregii zone din jurul sau.
Aproape de sfarsitul secolului al XVIII-lea, turnul clopotnita al Bisericii Evanghelice Fortificate din Harman a fost supraetajat. Extins pana la 56 de metri inaltime, devenea cel mai inalt turn din Tara Barsei.
Biserica evanghelica este si ea o capodopera medievala. Interiorul impresioneaza prin picturile murale, altarul baroc, orga veche si o colectie de covoare orientale.
Unde se afla Biserica Fortificata din Harman
Biserica Evanghelica Fortificata din Harman se afla la doar 13 kilometri nord-est de orasul Brasov.
Este situata in centrul localitatii Harman, fiind accesibila foarte usor. Exista chiar si locuri de parcare in fata cetatii.
Daca vii din Brasov inspre Biserica Evanghelica Fortificata din Harman, mergi pe DN11. Dupa vreo 10 minute, vei intrat in Harman, apoi vireaza la stanga pe DJ112 si continua drumul pana la cetate.
Dupa ce ai explorat fortificatia din Harman, iti recomand sa vizitezi si Biserica Fortificata din Prejmer. O gasesti la doar 10 kilometri distanta de Harman.
Atat Biserica Evanghelica Fortificata din Harman, cat si cea din Prejmer. sunt obiective turistice din Brasov cu care acest judet se mandreste.
Nu ezita sa le vizitezi atunci cand treci prin zona!