Predeal
Predeal este una dintre cele mai apreciate statiuni montane din Romania. Situata pe pitoreasca Valea Prahovei, este destinatia perfecta daca esti iubitor de natura, sporturi de iarna si aventura.
Orasul Predeal se afla la peste 1050 de metri altitudine, fiind cea mai inalta statiune urbana din tara. Este usor accesibil, datorita pozitionarii pe DN1, pe tronsonul ce leaga Bucurestiul de orasul Brasov.
Statiunea Predeal este un punct de atractie pentru turisti pe tot parcursul anului. Este frecventata pentru traseele de drumetii, ciclism montan si partiile sale de schi.
Cu aer curat, peisaje uimitoare si multe oportunitati de recreere in natura, o escapada la Predeal este o adevarata terapie de relaxare.
Ce poti sa faci in Predeal?
Asezata intre culmile maiestoase ale masivelor Bucegi, Postravarul si Piatra Mare, statiunea Predeal iti ofera numeroase oportunitati de recreere.
Majoritatea activitatilor pe care poti sa le faci aici sunt legate de munte si petrecerea timpului in natura.
La Predeal vii ca sa te bucuri de peisajele uimitoare si sa respiri aer curat. O multime de trasee te indeamna la plimbare, drumetii si ciclism montan.
Predeal este statiunea perfecta daca esti pasionat de sporturile de iarna. Partiile sale sunt absolut incantatoare pentru schiat, snowbording sau sanius.
Relaxarea este de asemenea o parte importanta a experientei in Predeal. Gasesti aici multiple optiuni de cazare, de la hoteluri confortabile la cabane rustice, unde te poti odihni dupa o zi plina de activitati.
Experienta autentica montana este completata de restaurantele locale care te rasfata cu preparate traditionale romanesti.
Partiile de schi din Predeal
Iarna, partiile de schi sunt cele mai apreciate atractii turistice din Predeal. Starea lor perfecta si inclinatiile variate pot satisface dorintele schiorilor de toate varstele si nivelurile.
In plus, domeniul schiabil din Predeal este dotat cu tunuri de zapada si transport pe cablu, asigurand o experienta placuta si urcarea rapida pe munte.
Partiile de schi din Predeal au diferite lungimi si grade de dificultate. Astfel, indiferent de nivelul tau de experienta, vei gasi partia potrivita pe care sa schiezi:
- Partia Clabucet Varianta are aproape 800 de metri lungime si dificultate usoara, fiind ideala pentru schiorii incepatori
- Partia Clabucet Sosire are 1 kilometri lungime si este o alta partie cu inclinatii usoare, potrivita pentru incepatori
- Partia Clabucet are 2,1 kilometri lungime si dificultate medie, fiind destinata schiorilor intermediari
- Partia Cocosul are 2,25 kilometri lungime si nivel de dificultate mediu, spre ridicat, fiind potrivita pentru schiorii mai experimentati
- Partia Subteleferic are 1,2 kilometri lungime si inclinatii abrupte, fiind destinata schiorilor avansati
Mai multe detalii despre partiile de schi din Predeal gasesti aici.
Drumetii in Predeal
Drumetiile sunt alte atractii turistice din Predeal. Numeroase poteci marcate te conduc spre varfuri impresionante, strabatand paduri de conifere si privelisti spectaculoase.
Traseele montane din Predeal sunt variate, potrivite pentru toate varstele si abilitatile.
Unele sunt mai usor, altele mai dificil de parcurs, dar toate dezvaluie frumusetea rapitoare a acestei zone montane.
Cateva dintre drumetiile pe care ti le recomand in Predeal ar fi:
- Promenada Polistoaca, vechiul drum de promenada a Casei Regale a Romaniei, este un traseu usor de vreo 30-40 de minute. Iti ofera mai degraba o plimbare placuta si relaxanta prin padure, la pas sau cu bicicleta
- Predeal – Hotel Belvedere (fosta Cabana Cioplea) – Cabana Susai – Cabana Trifoiul este un traseu ce te poarta intr-o drumetie usoara de vreo 3 ore. Traseul este marcat cu banda rosie pana la Cabana Susai. De aici, mai ai de mers vreo ora pana la Cabana Trifoiul, urmand traseul marcat cu triunghi albastru
- Predeal (Clabucet Sosire) – fosta Cabana Clabucet Plecare – Cabana Garbova – Clabucetul Taurului – Poiana Mare – Azuga este un traseu de dificultate medie, marcat cu triunghi albastru. Parcurgerea lui se poate face pe tot parcursul anului si dureaza vreo 6 ore (dus-intors). Daca timpul nu iti permite, la intoarcere din Azuga poti sa optezi pentru un mijloc de transport
- Predeal (Hotel Orizont) – Cabana Trei Brazi – Cabana Poiana Secuilor – Timisu de Sus te poarta intr-o drumetie lejera de vreo 5 ore. Traseul este marcat cu banda galbena pana la Cabana Poiana Secuilor, apoi continua spre Vraful Postavaru. Ca sa ajungi acolo mai ai de mers inca vreo 4 ore. Daca nu te incumeti la o drumetie atat de lunga, de la Cabana Poiana Secuilor urmeaza traseul cu triunghi galben care te duce la Timisu de Sus si apoi inapoi in Predeal
Alte atractii turistice in Predeal si imprejurimi
Din Predeal ai acces rapid spre cateva obiective turistice din Brasov si Valea Prahovei foarte populare.
Asa ca, daca te-ai saturat de schiat si drumetii, iata ce poti sa vizitezi in zona.
Manastirea Predeal
Manastirea Predeal este un locas de cult istoric ce dateaza din anul 1774. Desi a suferit modificari si restaurari de-a lungul timpului, si-a pastrat farmecul si semnificatia spirituala.
Manastirea Predeal gazduieste o obste de maicute. Este o manastire foarte frumoasa si ingrijita, cu multa verdeata, ronduri de flori, iar interiorul este bogat decorat cu fresce colorate.
Daca esti interesat sa cunosti patrimoniul cultural al zonei, pe Valea Prahovei mai poti sa vizitezi Manastirea Sinaia si Manastirea Caraiman din Busteni.
Cascada Tamina
Daca te afli in Predeal, ar fi pacat sa nu faci o drumetie pana la Cascada Tamina. Situata in Muntii Piatra Mare, la altitudinea de 1100 de metri, locatia este impresionanta.
Zona mai este cunoscuta precum Canionul Tamina. Reprezinta o succesiune de cinci cascade, care strabat un canion micut ce poate fi traversat pe niste scari din metal.
Ca sa ajungi la Cascada Tamina va trebui sa te deplasezi in Timisu de Sus.
Accesul spre cascada se face de pe DN1, parcurgand la pas un traseu de aproximativ o ora, marcat cu dunga albastra pe fundal alb.
Drumetia este destul de usoara, dar solicita ceva conditie fizica. De asemenea, este necesar sa fii echipat corespunzator si sa fii cu bagare de seama pentru ca sunt ursi prin zona.
Canionul Tamina este scurt si spectaculos, dar destul de ingust. Il vei strabate urcand niste scari din metal, iar sus efortul iti va fi rasplatit cu un peisaj montan de vis.
De la Cascada Tamina poti sa continui drumetia pe traseul cu dunga albastra spre Vraful Piatra Mare.
Canionul 7 Scari
Tot in Muntii Piatra Mare, la aproape 950 de metri altitudine, se afla si Canionul 7 Scari. Precum Canionul Tamina, acest defileu este un alt monument al naturii absolut impresionant.
Canionul 7 Scari reprezinta o succesiune de chei adanci care s-au format in versantii calcarosi. Caderile de stanca, au modelat, de-a lungul timpului, sapte trepte in piatra, de unde si numele canionului.
Atunci cand sunt precipitatii abundente, paraul care trece prin zona creste in volum si se revarsa peste aceste trepte, formand cascade spectaculoase.
Pentru a ajunge la Canionul 7 Scari, va trebui sa faci o drumetie de aproximativ o ora.
Vei urma traseul marcat cu banda galbena care porneste din Timisu de Jos, accesibil de pe DN1, de la Domeniul Dambul Morii.
Canionul se traverseaza in aproximativ jumatate de ora, pe un sistem renovat din scari si pasarele metalice.
La intoarcere vei urma un alt traseu prin padure, care dureaza tot in jur de vreo ora. De asemenea, te poti intoarce cu Tiroliana 7 Scari care te va duce pana la baza.
Pe timpul iernii, Canionul 7 Scari este inchis vizitatorilor.
O alta atractie din zona este Pestera de Gheata. De aici, urmand traseul poti sa urci pana pe Varful Piatra Mare.
Castelul Cantacuzino
Castelul Cantacuzino se afla in statiunea Busteni, la doar 14 kilometri distanta de Predeal.
Este una dintre atractiile turistice de pe Valea Prahovei, crescandu-i notorietatea mai ales dupa ce a gazduit platourile de filmare pentru serialul Wednesday.
Castelul Cantacuzino a fost construit de Gheorghe Grigore Cantacuzino in anul 1911. Este o cladire impunatoare, in stil neoromanesc, inconjurat de o frumoasa gradina.
Dupa ce ai vizitat Castelul Cantacuzino, mai poti sa zabovesti putin prin Busteni. Poti sa vizitezi Manastirea Caraiman sau sa faci o plimbare pitoreasca cu telegondola pana pe platoul Bucegi.
Castelul Peles
Daca tot esti in Predeal, ai putea sa dai o fuga pana in statiunea Sinaia, aflata la aproximativ 24 de kilometri distanta.
Ar fi pacat sa te afli la o distanta asa de scurta si sa nu vizitezi Castelul Peles. Fosta resedinta de vara a Casei Regale a Romaniei, se numara printre cele mai importante obiective turistice de la noi din tara.
Castelul Peles a fost construit de Regele Carol I, intre anii 1873-1914. Se remarca prin maretia sa si arhitectura neorenascentista, cu influente nemtesti.
Castelul Peles are 170 de incaperi, iar interiorul impresioneaza prin decorul rafinat si somptuos.
In apropiere de Peles, poti sa vizitezi Castelul Pelisor. Aici, a fost resedinta Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, care si-a si pus amprenta asupra decorului castelului.
Apoi, poti sa vizitezi Manastirea Sinaia, Casa Memoriala George Enescu, Muzeul Orasului Sinaia (Castelul Stirbey) si sa urci cu telecabina pana la Cota 2000.
Cetatea Rasnov si Dino Parc
De la Predeal pana la Cetatea Rasnov sunt vreo 26 de kilometri. Daca timpul iti permite, de ce sa nu faci o escapada pana aici?
Cocotata pe un deal, Cetatea Rasnov vegheaza orasul de prin secolul al XIII-lea.
Fortificatia a fost construita ca refugiu impotriva invaziilor straine si a jucat un rol crucial in apararea rasnovenilor.
De-a lungul istoriei, a rezistat cu succes numeroaselor atacuri, fiind astazi un simbol al rezistentei si una dintre cele mai bine pastrate cetati medievale din Transilvania.
Putin mai jos de Cetatea Rasnov, se afla Dino Parc. Sa vizitezi acest parc tematic cu dinozauri va fi o incantare, in special daca vii cu copiii.
In apropiere mai poti sa vizitezi Pestera Valea Cetatii. Daca vrei, poti sa dai o fuga pana la Poiana Brasov.
Daca tot ti-ai propus sa faci o excursie in imprejurimile Predealului, de la Cetatea Rasnov  mai poti sa parcurgi vreo 14 kilometri pana la Castelul Bran.
Orasul Brasov
Daca nu ai facut-o inca, ar trebui sa vizitezi orasul Brasov! Din Predeal ai de condus aproximativ 40 de minute pana aici.
Brasovul este unul dintre cele mai frumoase si vizitate orase din Romania. Principalul reper turistic al orasului este Piata Sfatului.
Cu aspectul sau medieval, plina de terase si mereu vibranta, acesta piata este fermecatoare.
Langa Piata Sfatului se afla Biserica Neagra, o emblema a orasului si un monument gotic de exceptie al tarii noastre.
Din Piata Sfatului pasii te vor conduce spre Strada Sforii, considerata a treia cea mai ingusta strada din Europa.
In apropiere, gasesti Parcul Sub Tampa. De aici poti sa urci cu telecabina pana la Platforma de Belvedere de pe Tampa, chiar acolo sus, unde se afla semnul  hollywoodian BRASOV.