Poarta Ecaterinei si Poarta Schei

Poarta Ecaterinei si Poarta Schei

Poarta Ecaterinei si Poarta Schei au facut parte din fortificatiile medievale ale Brasovului. Ele asigurau accesul in cetate de pe latura de sud-vest, dinspre Schei.

Poarta Ecaterinei a fost una dintre portile initiale ale Cetatii Brasov. Trei secole mai tarziu, ea a fost inlocuita de Poarta Schei.

Dintre toate portile Cetatii Brasov, Poarta Ecaterinei si Poarta Schei sunt singurele care au mai ramas in picioare pana in zilele noastre.

Turul celor mai importante obiective turistice din Brasov nu ar fi complet fara sa vizitezi aceste doua monumente istorice care spun mai departe povestea medievala a orasului.

Cand au fost construite Poarta Ecaterinei si Poarta Schei

Poarta Ecaterinei si Poarta Schei au fost construite in perioade diferite. Poarta Ecaterinei dateaza din secolul al XVI-lea, iar Poarta Schei a fost ridicata in secolul al XIX-lea.

Mai precis, lucrarile pentru constructia Portii Ecaterinei au inceput in anul 1526 si s-au finalizat in anul 1559.

Aceasta poarta era integrata in zidul de sud-vest al cetatii Brasovului care unea Bastionul Fierarilor de Bastionul Tesatorilor.

Poarta Ecaterinei a inlocuit o poarta mai veche, care fusese avariata in urma unor calamitati naturale din anul 1526.

Poarta Sfantului Duh, asa cum se numea, este atestata documentar de pe la inceputul secolului al XVI-lea. Cu toate ca se crede ca ar fi existat inca de la ridicarea zidurilor cetatii.

Denumirea Portii Ecaterinei provenea de la numele strazii in extremitatea careia se afla.

De fapt, acest nume s-a perpetuat asupra strazii de la o veche manastire catolica cu hramul Sf. Ecaterina si care era situat aproape de Biserica Neagra (Biserica Sfanta Maria pe atunci).

Pana in secolul al XIX-lea, Poarta Ecaterinei era singura poarta care permitea accesul in cetate dinspre Schei.

In perioada medievala, Schei era o suburbie locuita de romani care se afla in afara zidurilor cetatii. Scheienii putea sa intre in cetate contra unei taxe pe care o plateau la poarta si doar la anumite ore.

Cum Brasovul obtinuse dreptul de a organiza targuri, cetatea era intens frecventata de negustori. Poarta Ecaterinei devenise neincapatoare pentru circulatia in crestere.

La inceputul secolului al XIX-lea, locuitorii din Schei au solicitat autoritatilor nevoia deschiderii unei porti noi pe latura de sud-vest.

Dupa indelungi insistente, in anul 1820 s-a construit Poarta Targul Cailor care avea sa fie prea mica pentru a face fata traficului tot mai sporit.

In anul 1823, tot la insistentele scheienilor, se decide construirea unei porti mai incapatoare.

Prin urmare, in anul 1828 s-a construit Poarta Schei de mesterul zidar Joseph Jani si pe cheltuiala negustorilor din Schei.

Ce a mai ramas din Poarta Ecaterinei si Poarta Schei

Dintre toate portile Cetatii Brasov, Poarta Ecaterinei si Poarta Schei sunt singurele care au mai ramas in picioare pana in zilele noastre.

Din Poarta Ecaterinei mai putem sa vedem astazi doar turnul portii exterioare. Restul ansamblului fortificat al portii, a fost demolat in anul 1827.

Cand s-a construit Poarta Schei, intrarea prin turnul Portii Ecaterinei a fost zidita si redeschisa abia pe la mijlocul secolului XX.

Desi a fost de mai multe ori restaurat de-a lungul timpului, turnul portii Ecaterinei si-a pastrat forma originala. A fost reabilitat in anul 2007 si introdus in circuitul turistic.

In prezent, Poarta Ecaterinei este intens frecventata si fotografiata de turisti. Arata parca desprinsa dintr-un basm, cu cele patru turnulete care incadreaza turnul principal.

In Evul Mediu, prezenta acestor turnulete semnifica faptul ca orasul avea autonomie judecatoreasca, iar autoritatile putea sa aplice pedeapsa capitala.

Turnul Portii Ecaterinei are forma unui patrulater si trei nivele. Intrarea se face pe sub o arcada decorata in stil renascentist.

Deasupra arcadei turnului, pe fatada principala, se poate observa stema Brasovului. Tot aici sunt doua inscriptii.

Pe una dintre inscriptii este specificat anul 1559, cand a fost finalizata constructia turnului.

Cealalta inscriptie il mentioneaza pe judele Brasovului Johann Benkner, pe vremea caruia a fost construita Poarta Ecaterinei.

Poarta Schei este singura poarta a cetatii Brasov care s-a pastrat in intregime pana in zilele noastre. Cu toate ca, a fost grav avariata de cutremurul din 1977 si reabilitata ulterior.

Poarta Schei a fost construita in stil neoclasic, din piatra si caramida. Are forma unui arc de triumf cu trei pasaje arcuite.

Un pasaj mai mare, amplasat in centrul portii, care permite accesul autovehiculelor. Celelalte doua sunt dispuse lateral, sunt mai mici, fiind destinate pietonilor.

Cum ajungi la Poarta Schei si Poarta Ecaterinei

Intr-o plimbare prin centrul vechi al Brasovului inevitabil vei ajunge la Poarta Schei si Poarta Ecaterinei. Acestea se afla relativ aproape de Piata Sfatului.

Daca pornesti de aici, intr-o plimbare placut de nici 10 minute pe strazile pitoresti ale orasului vei ajunge la Poarta Schei. Inainte, poti sa faci un popas pe Strada Sforii.

Dupa ce ai admirat Poarta Schei, te poti indrepta spre Poarta Ecaterinei, aflata in imediata apropiere.

In fata Portii Ecaterinei este amenajat un parculet, ingrijit si linistit. Un prilej numai bun pentru o relaxare.