Bastionul Tesatorilor
Bastionul Tesatorilor dateaza din secolul al XV-lea, dar este cea mai bine conservata parte a fortificatiei Brasovului medieval. Nici macar marele incendiu din anul 1689 nu l-a afectat.
Bastionul Tesatorilor este o bijuterie istorica si arhitecturala. A rezistat trecerii timpului si a ramas in picioare, pastrandu-si forma originala si aerul medieval.
Astazi, Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat in Brasov.
Gazduieste expozitia Brasovul/3M, iar in curtea sa interioara se organizeaza frecvent diverse evenimente culturale.
Poti sa ajungi la Bastionul Tesatorilor intr-o plimbare relaxanta, pe jos, din Piata Sfatului.
De asemenea, il gasesti in apropiere de telecabina care urca la platforma de belvedere de pe Tampa.
Construirea Bastionului Tesatorilor
Construirea Bastionului Tesatorilor a inceput in anul 1421. Cu toate ca, prima mentiune documentara a bastionului dateaza din anul 1522.
In perioada medievala, Bastionul Tesatorilor era parte integrata in latura de sud-vest a ansamblului de aparare a Cetatii Brasov.
A fost ridicat, pazit si administrat de breasla tesatorilor de in, de unde provine si numele sau.
Bastionul Tesatorilor are forma hexagonala, acoperind o suprafata de aproximativ 1600 de metri patrati. Acesta a fost imprejmuit cu ziduri inalte si groase.
Constructia a fost proiectata astfel incat sa functioneze ca o fortareata autonoma, capabila sa reziste atacurilor straine.
Bastionul Tesatorilor are patru nivele, construite in doua perioade diferite:
- primele doua nivele au fost ridicate in perioada 1421 – 1436. Acestea au fost prevazute cu orificii generoase care permiteau folosirea armelor de foc de mare calibru, cum ar fi bombarde si archebuze, precum si cu deschizaturi destinate aruncarii materialelor inflamabile
- urmatoarele doua nivele, cele superioare, au fost adaugate in perioada 1570 – 1573. Acestea au fost prevazute cu orificii inguste si circulare care permiteau folosirea armelor de mic calibru. In acelasi timp, au fost construite doua turnuri de observatie din care se supraveghea cetatea in caz de eventuale incendii sau invazii straine
Bastionul Tesatorilor de-a lungul timpului
Bastionul Tesatorilor si-a indeplinit rolul strategic de aparare a Cetatii Brasov pana prin a doua jumatate a secolului al XVIII-lea.
In secolele care au urmat, acesta a continuat sa indeplineasca alte functionalitati.
Bastionul Tesatorilor a fost folosit pentru depozitarea documentelor. Aici se organizau festivitatile breslei sau ateliere scolare pentru formarea viitorilor mestesugari ai orasului.
De-a lungul timpului, Bastionul Tesatorilor a avut parte de mai multe lucrari de intretinere si restaurare.
La inceputul secolului al XX-lea, acustica excelenta din Bastionul Tesatorilor a dus la utilizarea sa ca loc pentru organizarea diverselor evenimente si concerte de opera.
Incepand din anul 1910, Bastionul Tesatorilor a fost transformat intr-un muzeu. Aici au fost amenajate expozitii ale Muzeului Sasesc al Tarii Barsei.
De la mijlocul secolului XX si pana in zilele noastre, Bastionul Tesatorilor se afla sub tutela Muzeului National de Istorie Brasov.
Bastionul Tesatorilor in prezent
In prezent, Bastionul Tesatorilor gazduieste o expozitie permanenta, intitulata Brasovul/3M.
Aceasta expozitie apartine de Muzeul National de Istorie Brasov, ale caror sectii mai functioneaza in Casa Sfatului si Bastionul Graff.
Expozitia Brasovul/3M de la Bastionul Tesatorilor este micuta, dar bine organizata si interesanta. Chiar merita sa ii faci o vizita!
La intrarea in muzeu, pe hol, este amenajata o mica expozitie de arme si armuri medievale. Tot aici, cu ajutorul realitatii virtuale te vei transpune intr-un poligon unde vei putea simula trasul cu arcul.
Principalele puncte de atractie ale expozitiei sunt insa cele trei machete prin care este prezentata arhitectura Brasovului din diferite perioade.
Muzeul expune macheta Cetatii Brasov din perioada medievala. Aceasta a fost realizata in anul 1896 de profesorul sas Johann Hermann.
Brasovul modern este redat printr-o macheta care reproduce cartierul romanesc Schei de pe la inceputul secolului XX. Aceasta a fost realizata in anul 1961 de muzeografii brasoveni.
Cea de-a treia macheta prezinta Brasovul muncitoresc, din perioada comunista. Aceasta este amplasata la subsolul Bastionului Tesatorilor si este o reproducere a orasului din anul 1980.
De asemenea, poti sa afli mai multe despre istoria orasului prin intermediul unor proiectii video.
Vizitarea expozitiei Brasovul/3M nu dureaza mult, dar iti va oferi o experienta placuta. Atat machetele orasului, cat si informatiile prezentate in interiorul muzeului sunt foarte interesante.
Pe langa expozitia Brasovul/3M, Bastionul Tesatorilor gazduieste frecvent diverse evenimente culturale atractive.
Sunt organizate aici festivaluri, concerte, reprezentatii de teatru si cinema in aer liber.
Mai mult, au fost amplasate scaune la etaje, de unde spectatorii pot viziona evenimentele care se organizeaza, in mod regulat, in curtea interioara a bastionului.
Asa ca, ai toate sansele sa nimeresti un eveniment in desfasurare, atunci cand vii sa vizitezi Bastionul Tesatorilor.