Poiana narciselor din Dumbrava Vadului
Poiana Narciselor din Dumbrava Vadului este un tablou viu, prin care natura isi etaleaza frumusetea in fiecare an.
Situata in Tara Fagarasului, aceasta arie naturala reprezinta o adevarata comoara pentru biodiversitatea nationala si pentru simturile celor care o viziteaza.
Poiana Narciselor din Dumbrava Vadului este o rezervatie botanica, cea mai intinsa din Europa. Ofera un spectacol incantator al naturii, devenind un punct de atractie major pentru turisti.
In fiecare primavara, numerosi vizitatori se aduna in poienile din Dumbrava Vadului ca sa admire covorul alb de narcise si sa se bucure de linistea naturii.
Unde se afla poiana narciselor din Dumbrava Vadului
Poiana narciselor din Dumbrava Vadului se afla in judetul Brasov. Este amplasata intr-o padure de la marginea satului Vad, de pe raza comunei Sercaia.
Mai exact, este situata la vreo 65 de kilometri distanta de municipiul Brasov si la doar 17 kilometri distanta de orasul Fagaras.
Am ajuns usor aici, urmand indicatiile de pe GPS. Am mers pe DN1 (E68), drumul care leaga Brasov de Fagaras.
Din localitatea Sercaia, am virat pe DN73A si am continuat pana in satul Vad. De aici, am mai avut de condus vreo 5 kilometri pe drumul judetean 107C pana la intrarea in poiana narciselor.
O alta varianta ar fi sa vii dinspre Rasnov, pe drumul national DN73A. Treci prin Poiana Marului, Sinca Noua si Sinca Veche.
Aici poti sa te abati putin de la drum ca sa vizitezi Manastirea Rupestra Sinca Veche.
Apoi, continua drumul pana in satul Vad, iar mai apoi spre Poiana narciselor din Dumbrava Vadului.
Un spectacol al naturii
Poiana narciselor din Dumbrava Vadului sarbatoreste primavara in cel mai spectaculos mod posibil. In fiecare an, un covor de narcise salbatice transforma poienile din padure intr-o mare de flori albe.
In fiecare primavara, Poiana narciselor din Dumbrava Vadului devine unul dintre cele mai atragatoare si fascinante locuri de vizitat in Brasov.
Daca ai ocazia sa ajungi aici cand narcisele sunt inflorite, vei avea parte de o imagine care iti va ramane mult timp intiparita in minte si in suflet.
Despre, mireasma imbietoare pe care o emana aceste superbe flori, nici nu are rost sa iti mai mentionez!
Anul acesta, am reusit si noi sa ajungem in Poiana narciselor din Dumbrava Vadului. Era o destinatie pe care intentionam sa o vizitam de ceva vreme.
Plimbandu-ma pe cararile dintre poieni, am admirat cu nostalgie aceste flori minunate.
Imi aminteau de gradina bunicii, care in fiecare primavara se umplea de narcise, zambile si alte flori de sezon.
Padurea de la marginea satului Vad este o arie naturala protejata prin lege. Cu o suprafata de aproape 400 de hectare, este cea mai intinsa rezervatie naturala din Europa.
In trecut, Padurea Vadului era acoperita in totalitate de stejari.
Defrisarile repetate, de-a lungul timpului au dus la formarea unor poieni intinse pe care vegeteaza astazi milioane de narcise salbatice.
Au crescut spontan pe poienile din Dumbrava Vadului, datorita solului din Depresiunea Fagarasului care prezinta conditiile favorabile pentru dezvoltarea acestor flori incantatoare.
Cand infloresc narcisele din Dumbrava Vadului?
Narcisele din Dumbrava Vadului infloresc pe la jumatatea lunii mai. Perioada de inflorire dureaza in jur de doua-trei saptamani.
Daca ajungi in Poiana narciselor din Dumbrava Vadului in aceasta perioada, vei fi martorul unei adevarate festivitati naturale.
Luna mai este magica in Dumbrava Vadului. Parca din senin, poienile se transforma intr-un tablou pictat cu nesfarsite pete albe de narcise.
Mireasma lor, atat de dulce, se amesteca cu adierea primaverii inflorite, invitandu-te intr-o calatorie senzoriala.
Aceste flori delicate, cu petalele lor albe si inimile galbene, aduc cu ele promisiunea unui nou inceput. Fiecare narcisa din Dumbrava Vadului pare sa celebreze bucuria vietii si renasterea naturii.
Daca tot vorbim de sarbatoare, Dumbrava Vadului gazduieste Festivalul Narciselor. Se organizeaza anual, in duminica din proximitatea zilei de 21 mai, cand se celebreaza Sfintii Imparati Constantin si Elena.
Festivalul Narciselor te asteapta la marginea rezervatiei naturale, cu concerte folclorice, dansuri populare, mancare si alte activitati specifice unei sarbatori campenesti.
Trebuie sa stii ca plimbarea prin Poiana narciselor din Dumbrava Vadului vine la pachet si cu o responsabilitate, de bun simt, as spune.
Narcisele sunt protejate prin lege si nu trebuie rupte. Oricat de mare ar fi tentatia sa pleci acasa cu un buchetel de narcise, rezuma-te doar la a le admira in poiana.
Este important sa protejam si sa conservam aceasta zona delicata pentru a ne bucura de ea multi ani de acum incolo, atat noi, cat si generatiile viitoare.
Ce mai poti sa vezi in Poiana narciselor
Desi narcisele sunt vedetele acestei poieni, nu sunt singurele care iti vor atrage atentia. Rezervatia Dumbrava Vadului este un habitat natural pentru multe alte specii de flori si plante.
Printre multitudinea de narcise inflorite, se ridica razlet stanjenei (irisi) salbatici, bulbuci de munte, margarete si alte flori frumoase.
Toate creeaza in Poiana narciselor din Dumbrava Vadului o simfonie de culori si arome florale. Pe noi ne-au impresionat si stejarii seculari din padure, pe care i-am privit cu admiratie!
De asemenea, Padurea Vadului este populata de o fauna diversificata.
Pe langa ciripitul pasarilor care rasuna in padure si fluturii colorati care misuna prin poiana, ai sanse sa zaresti veverite, iepuri salbatici, caprioare si alte animalute.
In concluzie, Poiana narciselor din Dumbrava Vadului este un spectacol al naturii, care ne incanta privirea si simturile in fiecare primavara.
Noua, vizitatorilor, nu ne ramane decat sa ne bucuram de acest loc fascinant si sa ne facem datoria de a-l proteja.
Sincer, ne-a placut foarte mult plimbarea prin Poiana narciselor din Dumbrava Vadului. Ne-a oferit sansa de a petrece timp in natura intr-un mod absolut incantator si relaxant.
Dupa ce ne-am incarcat cu energie pozitiva, am parasit Poiana narciselor din Dumbrava Vadului si ne-am indreptat spre Cetatea Fagarasului.