Muzeul Prima Scoala Romaneasca
Muzeul Prima Scoala Romaneasca este situat in cartierul Schei din municipiul Brasov. Functioneaza intr-o cladire istorica, amplasata in curtea Bisericii Sfantul Nicolae.
Aceasta cladire emblematica a adapostit cea mai veche scoala cu predare in limba romana. Aici s-au tiparit primele carti in limba veche romaneasca si s-a scris prima gramatica a limbii romane.
Scoala din Scheii Brasovului a fost un pionier al invatamantului romanesc. Acest loc a fost un adevarat izvor de cultura, contribuind la formarea si evolutia limbii romane literare.
Muzeul Prima Scoala Romaneasca pastreaza o colectie impresionanta de carti, manuscrise si documente vechi de o valoare inestimabila. Este unul dintre acele obiective turistice din Brasov de neratat.
Despre Prima Scoala Romaneasca
Odinioara, Schei era o veche asezare locuita de romani. In perioada medievala, aceasta asezare se afla in afara zidurilor cetatii Brasov.
Romanii din Schei aveau acces in cetate contra unei taxe si doar la anumite ore. Intrarea se facea prin Poarta Ecaterinei si Poarta Schei, dupa ce prima a fost demolata.
Se considera ca scoala din Schei a fost infiintata in anul 1495.
Acest an apare mentionat intr-un memoriu adresat autoritatilor transilvanene de catre comunitate ca fiind momentul cand s-ar fi cladit Biserica Sf. Nicolae si scoala.
Totusi, unele documente istorice indica faptul ca pe acest loc ar fi existat deja o scoala romaneasca inca de prin jurul anilor 1390. Se crede ca aceasta ar fi functionat intr-o veche cladire din lemn.
Prin urmare, nu se cunoaste cu exactitate cand a fost fondata prima scoala romaneasca.
Cert este ca, in prima parte a secolului al XVI-lea, la scoala din Schei se predau deja ore in limba romana.
Stabilit la Brasov in anul 1559, diaconul si tipograful Coresi a ajuns la scoala romaneasca din Schei. Aici i s-a oferit posibilitatea de a traduce si tipari primele carti in limba veche romaneasca.
Cartile lui Coresi au fost editate in sute de exemplare si raspandite in toate provinciile romanesti. Erau foarte valoroase si au constituit baza formarii limbii romane literare.
In anul 1559, Coresi a tiparit cartea Intrebare crestineasca, numita si Catehism.
Aceasta carte avea sa devina, incepand din anul 1578, primul manual didactic romanesc folosit la scoala din Schei.
Pe langa Coresi, de-a lungul timpului, si alti dascali au elaborat manuale didactice pentru scoala romaneasca din Schei. Printre acestia se numara si Dimitrie Eustatievici.
Originar din Scheii Brasovului, acesta a fost elev la prima scoala romaneasca. Mai tarziu a studiat la Academia Teologica din Kiev.
Dimitrie Eustatievici se reintoarce la Brasov in anul 1744 si activeaza ca dascal la scoala romaneasca din Schei.
Aici, intre anii 1755-1757, a scris prima gramatica a limbii romane, intitulata Gramatica rumaneasca.
Turul Muzeului Prima Scoala Romaneasca
Amenajat in anul 1957, Muzeul Prima Scoala Romaneasca este unic si impresionant.
Il gasesti destul de aproape de Piata Sfatului si este un loc pe care nu ar trebui sa il ratezi atunci cand vizitezi Brasovul.
Muzeul Prima Scoala Romaneasca iti va oferi o experienta pe cat de educativa, pe atat de interactiva.
Vei face un tur al muzeului insotit de un ghid.
La inceputul vizitei vei fi poftit in Sala de clasa Anton Pann, numita dupa marele compozitor si autorul melodiei imnului national.
Prin anii 1820, Anton Pann obisnuia sa frecventeze Biserica Sfantul Nicolae, respectiv Scoala Romaneasca din Scheii Brasovului.
Incaperea reconstituie atmosfera unei sali de clasa dintr-o scoala veche. Catedra si bancile din lemn masiv, tabla, condeiul si calimara cu cerneala, te fac sa iti imaginezi cum se desfasurau lectiile pe vremuri.
In Sala de clasa Anton Pann vei avea ocazia sa fii din nou elev, dar nu oriunde, ci la Prima Scoala Romaneasca.
Te vei aseza intr-una dintre bancile scrijelite din sala de clasa si vei semna condica de prezenta, in timp ce ghidul, pe post de dascal, iti va „preda” lectia.
Apoi, vizita Muzeului Prima Scoala Romaneasca va continua in Sala Diaconul Coresi.
Dupa cum probabil ca iti sugereaza si numele, aici este locul unde Coresi, ajutat de ucenici, a tradus si tiparit primele carti in limba romana.
Sala Diaconul Coresi, iti ofera sansa sa vezi o replica a tiparnitei folosita de acesta.
De asemenea, vei avea ocazia sa afli mai multe despre procesul anevoios prin care se tipareau cartile in acele timpuri.
In timpul turului Muzeului Prima Scoala Romaneasca vei mai vizita Sala Cartea si Carturarii Brasoveni, Sala Cartea, factor de unitate nationala si Sala cu vatra.
Aceste incaperi adapostesc o colectie vasta si foarte valoroasa de exponate.
Vei putea admira o multitudine de carti vechi de limba romana, manuscrise, biblii vechi romanesti, documente, hristoave, icoane pe sticla, tablouri si diverse obiecte casnice traditionale din zona Scheiului medieval.
La finalul turului Muzeului Prima Scoala Romaneasca vei fi invitat sa intonezi, alaturi de ceilalti vizitatori, cateva versuri din imnul national al Romaniei.