Manastirea Rupestra Sinca Veche

Manastirea Rupestra Sinca Veche

Manastirea Rupestra Sinca Veche mai este cunoscuta ca Templul Ursitelor, fiind asociata cu diverse mituri si povesti fascinante.

Este uneori promovata si cunoscuta ca un templu antic, incarcat cu energii misterioase si unde se petrec fenomene paranormale.

Se spune ca aceasta veche manastire sapata in piatra ar avea capacitatea sa indeplineasca dorinte, sa ajute la regasirea de sine si vindecari miraculoase.

Manastirea Rupestra Sinca Veche este o atractie turistica remarcabila. Mii de pelerini si vizitatori ii trec pragul, fie ca sunt in cautarea spiritualitatii, fie ca vor sa descopere frumusetea si unicitatea locului.

Unde se afla Manastirea Rupestra Sinca Veche

Manastirea Rupestra Sinca Veche se afla pe dealul Plesu, intr-o padure de la marginea satului Sinca Veche.

Aceasta localitate se afla la vreo 23 de kilometri de Fagaras, 40 de kilometri de Rasnov si 50 de kilometri de municipiul Brasov.

Dupa ce treci de satul Sinca Veche, mai ai de condus aproximativ un kilometru pana in parcarea de la baza dealului Plesu.

Aici iti lasi masina si pornesti intr-o scurta si incantatoare drumetie prin padure. Traseul care te conduce spre Manastirea Rupestra Sinca Veche te poarta printr-un peisaj deosebit de linistitor.

Amenajarile si frumusetea naturii de pe parcursul traseului te pregatesc parca pentru sentimentele de pace si evlavie pe care urmeaza sa le experimentezi odata ajuns la manastirea rupestra.

Daca treci prin zona, in drum spre alte obiective turistice din Brasov, nu ezita sa faci un popas aici si sa vizitezi acest vechi lacas de cult remarcabil!

Cat de veche este Manastirea Rupestra Sinca Veche?

Manastirea Rupestra Sinca Veche (1)

Manastirea Rupestra Sinca Veche este un asezamant monahal ortodox foarte vechi, ale carei origini sunt invaluite in mister.

Nu exista documente care sa ateste cu certitudine vechimea manastirii sapate in piatra de la Sinca Veche. Legendele spun ca ar fi fost construita in urma cu cateva milenii, insa cercetatorii sunt de alta parere.

De-a lungul timpului, numeroase studii si cercetari au incercat sa dateze Manastirea Rupestra Sinca Veche. S-au lansat diverse ipoteze cu privire la perioada construirii si functionarii acesteia.

Unii specialisti erau de parere ca Manastirea Rupestra Sinca Veche exista inca dinainte de secolul al XV-lea. Insa, cercetarile arheologice desfasurate in anul 2005 aveau sa aduca mai multe lamuriri.

Arheologii au putut sa stabileasca planul Manastirii Rupestre Sinca Veche. S-a constatat ca arhitectura acestui asezamant monahal prezinta asemanari cu alte lacasuri de cult vechi din tara.

In urma acestor observatii, s-a presupus ca Manastirea Rupestra Sinca Veche a fost construita si functiona intre secolele XIV-XV.

De asemenea, in interior au fost gasite vase de uz casnic si religios care, conform arheologilor, ar data din secolele XVII-XVIII. Acest fapt sugereaza ca manastirea rupestra era inca functionala in acea perioada.

Totusi, toate aceste ipoteze necesita confirmare prin studii arheologice viitoare.

Cert este ca Manastirea Rupestra Sinca Veche exista in secolul al XVIII-lea. Acest fapt este confirmat de putinele documente istorice din acele vremuri in care este mentionat asezamantul monahal sapat in piatra de pe dealul Plesu.

La fel ca inceputurile existentei, perioada incetarii functionalitatii este de asemenea necunoscuta. Se presupune ca Manastirea Rupestra Sinca Veche ar fi fost abandonata dupa anul 1900, din cauza degradarii avansate.

Acesta ipoteza este confirmat si de preotul si istoricul Valeriu Literat, care in anul 1930 relata starea precara a manastirii sapata in stanca.

Incepand cu anul 2004, Manastirea Rupestra Sinca Veche este declarata monument istoric de interes national. In anul 2005, pe langa cercetarile arheologice i s-au adus si restaurari.

Descrierea asezamantului monahal sapat in piatra de la Sinca Veche

Manastirea Rupestra Sinca Veche

Sapat in intregime in piatra dealului Plesu, asezamantul monahal de la Sinca Veche se distinge prin arhitectura sa unica si impresionanta.

Dincolo de aspectul straniu si misterios, manastirea rupestra denota munca asidua si priceperea celor care au construit-o, mai ales ca in acele vremuri nu existau atatea posibilitati tehnologice.

Cercetarile arheologice din anul 2005 au descoperit ca Manastirea Rupestra Sinca Veche cuprinde doua biserici simetrice, fiecare cu propriul altar si cu cate o incapere anexa.

Specialistii considera ca cele doua biserici din grota au fost construite in perioade succesive. Se crede ca cea de-a doua a fost sapata mai tarziu, ca o replica a primei biserici, probabil dupa degradarea acesteia.

Accesul in cele doua biserici si incaperile anexe se face printr-un coridor (pronaos). Acesta este lung de 13 metri si se intinde pe toata lungimea grotei.

Pe tavan, se afla o deschizatura spata in piatra. Are aspectul unui horn spiralat alungit, care permite intrarea in grota a aerului si a luminii naturale.

Legendele spun ca pe aici patrund energiile pozitive. Se spune ca celor care se aseaza sub acest horn si au sufletul curat, li se vor indeplini dorintele.

Pe peretii manastirii rupestre se pot observa scrijelite Steaua lui David si semnul ying-yang. Aceste inscriptii arata ca, din pacate, dupa ce a fost abandonata manastirea a fost profanata de diverse secte straine crestinismului.

Manastirea Rupestra Sinca Veche este un vechi asezamant monahal ortodox, un loc de rugaciune si reculegere.

Acest lacas de cult este un simbol istoric si religios, martor al credintei si spiritualitatii indelungate a romanilor.

Din punctul meu de vedere, Manastirea Rupestra Sinca Veche emana o incarcatura spirituala aparte. Bine, trebuie sa ai credinta ca sa experimentezi aceasta energie cum rar o poti intalni.

Schitul Sfantul Nectarie de la Sinca Veche

Manastirea Rupestra Sinca Veche (4)

Schitul Sfantul Nectarie de la Sinca Veche se afla putin mai sus de manastirea rupestra, pe versantul Dealului Plesu.

Ajungi aici in cateva minute, urmand o poteca care strabate prin padure, printr-un peisaj fermecator.

Schitul este format dintr-un paraclis cu hramul Sfantului Nectarie din Egina si un corp de chilii.

Acest loc este absolut incantator, foarte frumos si bine ingrijit de maicutele de aici. Este o oaza de liniste, de flori si verdeata, un loc de rugaciune si pace sufleteasca.

Paraclisul Sfantul Ierarh Nectarie a fost infiintat si sfintit in anul 2006.

Gazduieste o parte din moastele Sfantului Nectarie din Egina si o bucatica din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos.

Dupa ce ai vizitat Manastirea Sinca Veche, te poti indrepta spre Poiana narciselor din Dumbrava Vadului, situata la doar 6 kilometri distanta.

In cazul in care nu este sezonul narciselor, in apropiere mai poti sa vizitezi Cetatea Fagarasului.