Cetatuia de pe Straja

Cetatuia de pe Straja

Cetatuia de pe Straja vegheaza asupra Brasovului de mai bine de cinci secole. Cocotata pe dealul Cetatii, fortareata este vizibila din centrul orasului.

Cetatuia de pe Straja este un simbol istoric. Are un trecut indelungat si zbuciumat, fiind extinsa si folosita in diverse scopuri de-a lungul secolelor.

Desi, astazi, locul ei ar fi printre celelalte obiective turistice din Brasov, Cetatuia de pe Straja este inchisa publicului.

Totusi, perspectivele de valorificare a potentialului sau turistic sunt promitatoare.

In prezent, Cetatuia de pe Straja se afla intr-un proces de reabilitare. In urma acestor lucrari se doreste repunerea acestui monument istoric pe harta turistica si culturala a Brasovului.

Unde se afla Cetatuia de pe Straja

Cetatuia de pe Straja este amplasata pe un platou de pe dealul Cetatii. In trecut, acesta se numea dealul Straja, de unde provine si numele edificiului.

Fortareata de pe dealul Straja mai este cunoscuta ca Cetatuia Brasovului. Totusi, a nu se confunda cu cetatea medievala Brasov, ale caror ziduri exterioare inconjurau centrul istoric al orasului de astazi.

Cetatuia de pe Straja se afla in exteriorul zidurilor de incinta ale cetatii Brasov. Aceasta a fost construita pe deal, avand rolul de a supraveghea si apara orasul medieval.

Poti sa ajungi la Cetatuia de pe Straja intr-o plimbare placuta la pas. Daca pornesti din Piata Sfatului, faci pana aici in jur de 20 de minute.

De asemenea, se poate ajunge la Cetatuia de pe Straja si cu masina. Langa fortareata se afla o parcare, iar de aici mai urci putin pana la cetatuie.

Chiar daca deocamdata nu o poti vizita in interior, Cetatuia de pe Straja este o locatie frumoasa. Poti sa ii dai un ocol si sa ii admiri zidurile medievale din exterior.

Vei avea parte de o experienta relaxanta sa te plimbi pe aleile din jurul cetatuii. In plus, zona ofera o panorama superba asupra centrului orasului si muntelui Tampa.

De pe dealul Cetatii vei avea parte de o priveliste diferita asupra Brasovului fata de cea de pe platforma de Belvedere de pe Tampa.

Cand a fost construita Cetatuia de pe Straja

Cetatuia de pe Straja este atestata documentar pentru prima data in anul 1529. A fost construita pe parcursul secolelor urmatoare, dobandind forma actuala abia in anul 1773.

Conform documentelor istorice din anul 1529, Cetatuia de pe Straja era pe atunci o fortificatie din lemn.

Aceasta a fost construita in anul 1524 in jurul unui turn de veghe care exista aici inca din secolul al XV-lea.

Amplasat strategic pe dealul Straja, turnul avea rolul de a supraveghea si de a apara in caz de asediu cetatea Brasov.

Pe langa acesta, orasul mai era vegheat de inca alte patru turnuri exterioare. Printre acestea se numarau Turnul Alb si Turnul Negru de pe dealul Warthe, singurele care s-au mai pastrat pana in zilele noastre.

Turnul de veghe de pe dealul Straja era structurat pe trei niveluri si avea forma unei potcoave. Era prevazut cu un sistem de aparare format din guri de tragere si de aruncare.

In anul 1524, turnul a fost extins, fiindu-i adaugat un bastion construit din lemn.

In anul 1529, fortificatia a fost cucerita si distrusa in timpul unui asediu condus de voievodul Petru Rares.

Pe la jumatatea secolului al XVI-lea, la initiativa contelui de Arco, nucleul fortaretei de pe Straja a fost reconstruit din piatra si consolidat cu trei turnuri de artilerie.

Cetatuia de pe Straja avea sa mai fie reconstruita aproape integral in anul 1625, in urma pagubelor provocate de un incendiu survenit in anul 1618.

Intre anii 1630-1631, in jurul nucleului s-a construit zidul exterior din piatra. Fortificatia avea forma unui patrulater si era prevazuta cu patru bastioane, asezate cate unul in fiecare colt.

Cetatuia de pe Straja a mai fost renovata si extinsa in anul 1773, la ordinul Imparatului Iosif al II-lea.

Forma dobandita in urma acestor lucrari o pastreaza si astazi, desi de-a lungul timpului a mai avut parte de restaurari.

Cetatuia de pe Straja de-a lungul secolelor

Pe la jumatatea secolului al XVI-lea, Cetatuia de pe Straja capata o importanta tot mai mare in structura defensiva a orasului.

Cu toate acestea, importanta sa incepe sa scada in secolul urmator.

Dupa ce si-a pierdut rolul de aparare, in secolul al XVII-lea Cetatuia de pe Straja a fost transformata in depozit si mai tarziu devine cazarma pentru graniceri (plaiesi).

La sfarsitul aceluiasi secol, cetatea serveste drept garnizoana trupelor militare habsburgice.

Aproape de finalul secolului al XVIII-lea, Cetatuia de pe Straja a fost transformata intr-o inchisoare pentru prizonierii turci. Ulterior, fortareata a adapostit bolnavii de ciuma in timpul epidemiei.

In anul 1817, Cetatuia de pe Straja a primit vizita Imparatului  Francisc I al Austriei si a sotiei acestuia, Imparateasa Carolina Augusta.

Cetatuia a servit ca loc de refugiu in timpul Revolutiei de la 1848. De asemenea, datorita pozitionarii sale, a avut o importanta decisiva in Batalia de la Brasov din anul 1916, din timpul Primului Razboi Mondial.

In anii care au urmat, Cetatuia de pe Straja a functionat ca inchisoare militara. Ulterior, intre anii 1954-1975 a servit ca depozit al Arhivelor Statului.

Incepand din anul 1981, in incinta Cetatuii de pe Straja a fost amenajat un restaurant cu mai multe sali.

La acea vreme, complexul era foarte frecventat de localnici si turisti datorita aspectului sau medieval.

Ulterior anului 1990, Cetatuia de pe Straja a fost privatizata, intrand in proprietatea unei societati comerciale.

Dupa un indelung proces demarat de Primaria Brasov in anul 2015, cetatuia a intrat in proprietatea publica a statului roman in noiembrie 2022.

Pe parcursul perioadei de recuperare a edificiului in patrimoniul municipalitatii Brasovului, Cetatuia de pe Straja a fost inchisa.

Redeschiderea Cetatuii de pe Straja

Dupa ce a fost lasata de izbeliste timp de 8 ani, Cetatuia de pe Straja si-a redeschis portile pentru o perioada.

Redeschiderea acestui monument istoric a fost inaugurata cu mare fast in data de 8 septembrie 2023.

Evenimentul redeschiderii a fost intitulat Cetatuia intre lumi. A cuprins un program plin de activitati, menite sa incante publicul, dar si sa repuna acest simbol istoric pe harta turistica si culturala a orasului.

Redeschiderea Cetatuii de pe Straja a inceput cu o parada medievala care a pornit din Piata Sfatului spre dealul Cetatii.

Apoi, programul a continuat cu o multime de evenimente si activitati culturale desfasurate pe parcursul weekendului.

Cetatuia de pe Straja a avut portile deschise pentru public timp de 10 zile. In aceasta perioada, cei care au vrut sa o viziteze au avut accesul gratuit in incinta edificiului.

Dupa data de 17 septembrie 2023, Cetatuia de pe Straja a fost inchisa din nou. De aceasta data, pentru a intra intr-un proces amplu de reabilitare.

Ulterior acestor lucrari, Cetatuia de pe Straja va fi redeschisa publicului si introdusa in circuitul turistic.

Pana la data la care am scris acest articol, nu se stia cand va veni acest moment indelung asteptat de brasoveni si turisti!