Cetatea Fagarasului
Construita initial ca o simpla fortificatie de aparare, Cetatea Fagarasului a fost transformata succesiv intr-un fastuos castel fortificat.
Acest monument istoric a avut un caracter militar strategic pentru apararea Transilvaniei de invaziile externe.
In timp, a devenit un important centru politic si administrativ al regiunii, servind ca resedinta boierilor fagaraseni, a voievozilor si a principilor Transilvaniei.
Dupa ce ne-am relaxat si ne-am incantat simturile in Poiana Narciselor din Dumbrava Vadului, am pornit si noi sa vizitam Cetatea Fagarasului.
Am descoperit o fortareata impunatoare, foarte bine conservata si restaurata, care ne-a placut foarte mult.
Cetatea Fagarasului – un loc legendar
Cetatea Fagarasului este un loc legendar. Nu o spunem noi, ci intrega sa poveste incarcata de istorie.
Inconjurata de ziduri puternice de piatra si un sant cu apa, Cetatea Fagarasului este mareata si incantatoare.
Ni s-a parut una dintre cele mai frumoase si bine intretinute cetati medievale pe care le-am vizitat pana acum la noi din tara. Este la fel de interesanta precum Castelul Bran, Peles si alte cetati medievale.
Constructia Cetatii Fagarasului a inceput prin secolul al XIV-lea.
Cercetarile arheologice ne spun ca a fost ridicata pe amplasamentul unde ar fi existat din secolul al XII-lea o fortareata din lemn.
Abia in secolul al XVII-lea, avea sa devina ansamblul medieval impozant pe care il vedem astazi.
Ce mi se pare interesant este ca, Cetatea Fagarasului a fost, pentru scurt timp, resedinta familiei lui Mihai Viteazul.
Aici au locuit sotia domnitorului, Doamna Stanca, impreuna cu cei doi copii ai cuplului.
Mihai Viteazul a intrat in posesia cetatii la sfarsitul secolului al XVI-lea. Atunci a devenit conducator al Transilvaniei, dupa ce a castigat batalia de la Selimbar.
Dupa ce domnitorul a fost ucis, in anul 1601, Doamna Stanca a fost tinuta roba in Cetatea Fagarasului, cea pe care anterior o stapanise.
Cetatea Fagarasului de-a lungul timpului
Existenta Cetatii Fagarasului este mentionata pentru prima data in documentele istorice de la jumatatea secolului al XV-lea.
Este descrisa ca o fortificatie de aparare din piatra, protejata de un turn de veghe.
Structura cetatii era compusa dintr-un zid de incinta, crenelat. Avea forma unui patrulater neregulat, iar in colturi se aflau trei turnuri bastionare si un turn mai inalt, circular.
Cetatea Fagarasului a avut parte de o transformare majora in secolul al XVI-lea. Intre anii 1528-1541 este transformata intr-un castel nobiliar bine fortificat de Stefan Mailat, voievod al Transilvaniei (1534-1541).
Spre sfarsitul aceluiasi secol, principele Balthazar Bathory aduce si el o serie de imbunatatiri estetice cetatii.
Arhitectura actuala a Cetatii Fagarasului este definitivata in secolul al XVII-lea. Devine resedinta principilor Transilvaniei si cunoaste o perioada de glorie.
La initiativa principelui Gabriel Bethlen (1613-1629), cetatea a avut parte de ample lucrari de modernizare.
Inspirat de arhitectura renasterii italiene, acesta a apelat la arhitecti si mesteri din Italia.
Principele Gabriel Bethlen a renovat si amenajat, atat exteriorul, cat si interiorul cetatii cu mult bun gust si rafinament.
Ultimele lucrari de transformare a Cetatii Fagaras au fost efectuate in timpul principelui Gheorghe Rakóczi I (1630-1648). Acestea s-au concentrat, in special, pe consolidarea fortificatiilor.
In anii care au urmat, Cetatea Fagarasului nu a mai fost modificata, ci doar renovata si intretinuta.
La sfarsitul secolului al XVII-lea, cand Transilvania este ocupata de Imperiul Habsburgic, incepe perioada de declin a cetatii. Intra in posesia austriecilor, care o transforma intr-o garnizoana.
In anul 1948, dupa instaurarea regimului comunist, Cetatea Fagarasului a fost folosita ca inchisoare politica. A servit acestui scop pana in anul 1960.
Ulterior, a fost renovata, iar in anul 1968 s-a amenajat in cetate o sectie muzeala.
Incepand din anul 2020, Cetatea Fagarasului a avut parte de un amplu proces de restaurare. Cand am vizitat-o noi, lucrarile nu erau inca finalizate, desi cetatea era in mare parte renovata.
Vizita la Cetatea Fagarasului
Vizita la Cetatea Fagarasului a fost o surpriza placuta. Ni s-a parut impresionata de indata ce ne-am apropiat si abia asteptam sa vedem cum este si in interior.
Totusi, inainte de a intra in Cetatea Fagarasului, am preferat sa facem un scurt tur pentru a o admira din exterior.
A fost placut sa ne plimbam pe langa santul cu apa din jurul ei, marginit de salcii si bancute. Cu Cetatea Fagarasului in fundal, am facut poze foarte frumoase si chiar am vazut cateva lebede.
Santul a fost sapat dupa jumatatea secolului al XVI-lea, cand cetatea se afla in proprietatea lui Gaspar Bekes si a facut parte din sistemul de aparare.
In prima parte a secolului urmator, a fost largit si transformat in lac, alimentat cu apa din raul Olt, la initiativa principelui Gheorghe Rackoczi I.
Apoi, am trecut podul din lemn care se intinde peste lac si am patruns in incinta Cetatii Fagarasului. Am facut un tur in curtea exterioara, printre zidurile impunatoare.
Dupa, am patruns prin galeria care duce inspre curtea interioara a cetatii.
Aici am vizitat Turnul Temnitei, unde sunt expuse diverse obiecte cu care erau legati prizonierii si sunt prezentate scene si instrumente de tortura.
Din curtea interioara a Cetatii Fagaras, ne-am indreptat spre Muzeul Tarii Fagarasului Valeriu Literat. Vizitarea muzeului este inclusa in biletul de intrare in cetate.
Am primit botosei de unica folosinta, pe care i-am pus peste incaltaminte si am pornit sa exploram muzeul.
Am vazut costume de port popular specifice zonei, lazi de zestre, obiecte arheologice, arme, vase din ceramica, sticlarie, mobilier vechi, tesaturi, podoabe si multe alte exponate interesante.
Mai mult decat muzeul in sine, am apreciat incaperile cetatii care sunt ingrijite si amenajate cu atentie la detalii. Am vizitat Casa Doamnei si Sala Tronului, care ni s-a parut spectaculoasa.
Unde se afla Cetatea Fagarasului
Cetatea Fagarasului se afla in centrul orasului Fagaras. Este usor accesibila de pe DN1 (E68), drumul care leaga orasele Brasov si Sibiu.
In apropierea cetatii exista locuri de parcare. Asa ca, daca ai venit cu masina, nu va fi o problema sa gasesti un loc unde sa o lasi.
Noi am ajuns la Cetatea Fagarasului dinspre Brasov. Ne-am abatut putin de la drum ca sa vizitam Manastirea Rupestra Sinca Veche, Poiana Narciselor din Dumbrava Vadului, apoi ne-am indreptat spre Fagaras.
In concluzie, Cetatea Fagarasului este o locatie incantatoare.
Este un simbol istoric, restaurat cu bun gust, care merita promovat si vizitat la fel ca toate celelalte obiective turistice din Brasov.