Castelul Bran
Castelul Bran este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Brasov. Este un loc legendar caruia i s-a dus faima peste hotare ca ar fi Castelul Contelui Dracula.
In realitate, Castelul Bran nu are nicio legatura cu acest mit.
Totusi, legenda lui Dracula, bazata pe romanul lui Bram Stoker, a contribuit semnificativ la cresterea notorietatii castelului si a turismului in Transilvania.
Dincolo de aceasta legenda, Castelul Bran este un simbol istoric. Aceasta fortareata medievala dateaza de secole si a fost resedinta de vara favorita a Reginei Maria a Romaniei.
Castelul Bran se afla la aproximativ 30 de kilometri distanta de municipiul Brasov.
Este asezat pe o stanca, in pasul Rucar-Bran, inconjurat de peisajul superb al masivelor Bucegi si Piatra Craiului.
Castelul Bran – scurt istoric
Castelul Bran are o istorie indelungata care incepe in a doua parte a secolului al XIV-lea. Mai exact, apare mentionat pentru prima data intr-un document istoric din anul 1377.
Atunci, Ludovic I de Anjou (Ludovic cel Mare), rege al Ungariei si Poloniei, a emis un document prin care permitea colonistilor sasi din Brasov sa construiasca la Bran un castel cu aspect de fortareata din piatra.
Castelul Bran urma sa indeplineasca rolul de punct vamal la granita dintre Transilvania cu Tara Romaneasca. Totodata, fortareata avea rolul de a apara regiunea de invaziile otomane.
Se presupune ca, pe locul actualului castel, exista deja o veche cetate din lemn. Aceasta ar fi fost construita in prima parte a secolului al XIII-lea de cavalerii teutoni.
De-a lungul secolelor, Castelul Bran a avut un important rol strategic de aparare impotriva turcilor. In prima parte a secolului XX, a servit drept resedinta Casei Regale a Romaniei.
Incepand din anul 1920, cand a fost donat Reginei Maria si pana in anul 1930, Castelul Bran a avut parte de imbunatatiri semnificative.
Amplele lucrari de renovare s-au efectuat la initiativa Reginei Maria care l-a transformat in resedinta sa de vara preferata.
Ulterior, Castelul Bran a fost mostenit de Principesa Ileana, fiindu-i lasat prin testament de mama sa, Regina Maria, care a decedat in data de 3 august 1938.
In timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Principesa Ileana si-a stabilit resedinta la Bran.
Odata cu abdicarea Regelui Mihai I, Principesa Ileana si ceilalti membri ai familiei regale a Romaniei au fost exilati din tara.
Incepand din anul 1948, Castelul Bran a intrat sub administrarea statului, fiind transformat in muzeu in anul 1957.
Castelul Bran a fost retrocedat mostenitorilor Principesei Ileana, abia in anul 2006.
Dupa trei ani de tranzitie, incepand din anul 2009 si pana in prezent, este detinut de fiul acesteia, Dominic de Habsburg, arhiducele Austriei si Toscanei.
Asocierea dintre Castelul Bran si Castelul lui Dracula
Conexiunea dintre Castelul Bran si Castelul Contelui Dracula este fictiva si turistica. Cu toate ca, o mare parte din faima castelului se datoreaza acestui mit.
Castelul Bran este adesea asociat cu Castelul lui Dracula datorita romanului omonim scris de Bram Stoker.
In romanul sau, publicat in anul 1897, acesta mentioneaza Castelul lui Dracula undeva in Transilvania si il descrie asemanator cu Castelul Bran. Totusi, descrierile sale nu corespund intocmai cu acesta.
Mai mult decat atat, Bram Stoker nici nu a vizitat vreodata Romania.
Se pare ca ar fi ales Transilvania ca locul desfasurarii actiunii romanului Dracula dupa ce s-a documentat despre aceasta regiune.
Inspirat de legendele transilvanene despre vampiri si strigoi, scriitorul irlandez a creionat o poveste infricosatoare pentru romanul sau.
De asemenea, povestile populare legate de cruzimea lui Vlad Tepes l-au inspirat pentru a da nastere personajului Contele Dracula.
Vlad Tepes, mai era cunoscut ca Vlad Draculean. Acest nume provenea de la tatal sau, Vlad al II lea, zis si Dracul, dupa Ordinul Dragonilor din care facea parte (draco insemnand dragon in latina).
Vlad Tepes avea reputatia de conducator nemilos si sangeros. El era cunoscut pentru cruzimea prin care ii pedepsea pe tradatori si pe dusmani.
Metoda lui preferata de executie era trasul in teapa, de unde si numele de Tepes.
De asemenea, se zvonea ca ii tortura prin taierea unor organe, ciopartire, erau jupuiti de piele, ingropati de vii, fiert si alte forme brutale de pedepsire.
Toate aceste povesti ingrozitoare despre Vlad Tepes, l-ar fi inspirat pe Bram Stoker sa creeze vampirul legendar.
Totusi, este important de mentionat ca Contele Dracula este doar un personaj fictiv.
In plus, nu exista dovezi ca Vlad Tepes ar fi calcat vreodata in Castelul Bran, cu atat mai putin sa fi locuit aici.
Datorita romanului si filmelor realizate de-a lungul timpului, legenda lui Dracula a crescut in popularitate. Odata cu ea, a crescut si asocierea dintre Castelul Bran si legendara locuinta a vampirului.
Acest mit a jucat un rol important in promovarea turismului in Transilvania.
Vizita la Castelul Bran
Vizita la Castelul Bran incepe in Parcul Regal. Acest spatiu verde amenajat la baza castelului este o oaza de liniste si de relaxare.
Plimbandu-te pe aleile parcului, ridica privirea pentru a admira arhitectura medievala a Castelului Bran.
Din Parcul Regal vei avea o priveliste minunata asupra castelului si a peisajului muntos din jur.
Turul Castelului Bran
Odata ce ai intrat in Castelul Bran vei avea oportunitatea sa ii explorezi coridoarele si cele mai importante incaperi.
Ti se vor dezvalui informatii despre trecutul acestui simbol istoric si legendar. Vei pasi in intimitatea Reginei Maria, vei face cunostinta cu Vlad Tepes si Contele Dracula.
In turul Castelului Bran vei vedea expuse arme si armuri medievale. Te vei plimba prin dormitoarele regale, saloane, sali de mese si de studiu.
Vei admira mobilierul si decorul incaperilor, recreate asa cum ar fi fost atunci cand familia regala locuia la Castelul Bran.
Dupa retrocedarea castelului, statul roman a mutat mobilierul si obiectele originale la Muzeul National Bran, situat in apropierea castelului.
Pentru a-l redeschide publicului in 2009, mostenitorii Principesei Ileana au reamenajat Castelul Bran asa cum era initial.
Cu siguranta ti se va parea interesant sa urci Scara Secreta. Acesta este un pasaj ingust, cu trepte din piatra, care lega primul etaj de al treilea.
Scara Secreta a fost descoperita in timpul lucrarilor de renovare ale Castelului Bran din jurul anilor 1920.
Din dorinta Reginei Maria, s-au efectuat sapaturi pentru montarea unui lift care sa ii faciliteze deplasare prin castel.
Pe masura ce te indrepti spre ultimele etaje, de la ferestre si balcoanele castelului vei putea sa admiri peisajul spectaculos al zonei din jur.
De asemenea, vei vedea de sus curtea interioara a castelului.
O expozitie interactiva iti va dezvalui legenda lui Dracula si alte mituri transilvanene infricosatoare. Te vei intalni cu ielele, strigoi, varcolaci si alte personaje mistice.
In baza unui bilet suplimentar, poti sa vizitezi Camera de Tortura.
Aici sunt expuse diverse instrumente pe care Vlad Tepes le-ar fi folosit pentru pedepsirea dusmanilor, inclusiv trasul in teapa.
Tunelul Timpului
Dupa ce ai facut turul Castelului Bran, un lift inovativ te va cobora in Tunelul Timpului. Accesul in lift se face din curtea interioara a castelului.
Daca vrei sa vizitezi Tunelul Timpului, trebuie sa stii ca nu este inclus in pretul biletului standard de intrare la Castelul Bran. Pentru acesta va trebui sa cumperi un bilet suplimentar.
Vizitarea Tunelului Timpului va fi o experienta interesanta. Inca din lift vei avea parte de surprize prezentate printr-un spectacol multimedia inedit.
Liftul te va cobora in subteran, la o adancime de vreo 30 de metri de nivelul solului. Tunelul a fost sapat in stanca in anul 1930, pentru a-i permite Reginei Maria sa ajunga mai usor in Parcul Regal.
Parcurgand Tunelul Timpului, vei afla istoria si legendele Castelului Bran intr-o maniera inedita. Vei fi surprins de poze care prind viata, de proiectii video si holograme.
Vei avea sansa sa faci un selfie alaturi de Regina Maria, Principesa Ileana, Vlad Tepes si Contele Dracula. Cu siguranta, aceasta poza va fi o amintire frumoasa de la Castelul Bran!
In capatul Tunelului Timpului vei trece printr-un magazin de suveniruri, apoi vei iesi in Parcul Regal.
Daca ti s-a facut foame, poti sa faci un popas la restaurantul amenajat in Casa de ceai. Aceasta cladire din lemn era locul in care Regina Maria obisnuia sa serveasca ceaiul de la ora cinci.
Mai multe detalii utile, programul de vizitare si pretul biletului de intrare, gasesti pe site-ul Castelului Bran.