Bastionul Graft

Bastionul Graft

Bastionul Graft este o alta bijuterie medievala de care ne putem bucura astazi in peisajul Brasovului. Este un reper istoric care serveste ca martor al unei epoci indepartate.

La prima vedere, Bastionul Graft pare doar o constructie din piatra. Asa ca, pentru a-i intelege pe deplin semnificatia, trebuie sa ii cunosti istoria.

Bastionul Graft a fost unul dintre cele opt bastioane ale cetatii Brasovului. Impreuna cu Bastionul Tesatorilor si Bastionul Fierarilor, este singurul care s-a pastrat in forma integrala pana astazi.

La fel ca alte obiective turistice din Brasov care dateaza din perioada medievala, Bastionul Graft a fost restaurat si introdus in circuitul turistic.

Cand a fost construit Bastionului Graft

Bastionul Graft a fost construit in prima parte a secolului al XVI-lea.

La acea vreme, Brasovul era deja o fortareata cu ziduri, bastioane si turnuri de aparare, ridicate la inceputul secolul al XV-lea.

Cu toate acestea, desele amenintari otomane au dus la necesitatea consolidarii si intretinerii fortificatiilor pe parcursul secolelor care au urmat.

Doar se stie faptul ca cetatea Brasov era atat de bine intarita, incat nu a mai fost niciodata cucerita de turci.

Intre anii 1460-1494, s-au construit Turnul Alb si Turnul Negru pe dealul Warthe. Acestea doua turnuri se aflau in afara zidurilor de incinta si aveau rolul de a veghea latura de nord-vest a cetatii.

Turnul Alb se afla la o altitudine de 30 de metri si o distanta de aproape 60 de metri de zidurile cetatii. Pentru a permite accesul aparatorilor din turn in cetate s-a construit Bastionul Graft.

Lucrarile pentru constructia Bastionul Graft s-au realizat intre anii 1515 – 1521. Legatura dintre acesta si Turnul Alb se facea prin intermediul unui pod mobil.

Podul se inalta pe deal, ajungand pana la intrarea in turnul de veghe. De aici, se cobora o scara pentru a se facilita accesul in turn.

Pe langa rolul de a asigura comunicarea cu cetatea, Bastionul Graft facea parte din ansamblul de fortificatii al acesteia. Era alipit de zidul cetatii, ceea ce ii crestea eficienta de aparare.

Bastionul Graft a trecut testul timpului, pastrandu-si de-a lungul secolelor forma originala.

Dupa o ampla restaurare in anul 2004, a fost transformat in muzeu. In Bastionul Graft s-a deschis o sectie a Muzeului Judetean de Istorie Brasov.

Cum arata Bastionul Graft

Bastionul Graft este o constructie din piatra, cu doua etaje. Are forma dreptunghiulara, fiind amplasat perpendicular pe strada Dupa Ziduri.

La un capat, Bastionul Graft se sprijina de zidul vechii cetati medievale, iar in celalalt capat de stanca.

Prezinta la baza un zid gros de vreo 4 metri si o deschizatura boltita pe sub care trece un canal care se intinde de-a lungul zidului cetatii.

Acest canal a fost creat artificial in secolul al XVI-lea, odata cu consolidarea zidului exterior de pe latura de nord-vest a cetatii.

Canalul avea scopul de a colecta apele care izvorau din Scheii Brasovului. In acelasi timp, contribuia la sistemul de aparare al fortificatiei.

De aici se pare ca provine si numele Bastionului Graft. In germana vorbita in acele vremuri, cuvantul graft insemna canal. De asemenea, mai era cunoscut si ca Bastionul Poarta.

Dupa cum spuneam, Bastionul Graft indeplinea si rolul de aparare al cetatii.

Poti sa iti dai seama de acest lucru dupa gurile de tragere (ambrazuri) si de aruncare pe care le poti observa pe peretii bastionului.

Langa Bastionul Graft se afla o arcada peste parau, ce dateaza din anul 1822.

Initial, au fost construite trei arcade cu scopul de a sprijini zidul cetatii care fusese avariat in anul 1809 de o ploaie torentiala.

Pana in zilele noastre s-a mai pastrat doar o singura arcada de sprijin. Celelalte doua au fost demolate la inceputul secolului XX.

Unde se afla Bastionul Graft

Bastionul Graft se afla in centrul vechi al Brasovului, pe strada Dupa Ziduri. Este o relaxare sa te plimbi pe aceasta alee pitoreasca, marginita de zidurile medievale, parau si multa verdeata.

Mergand pe aceasta strada istorica si foarte frumoasa, la un moment dat vei vedea Bastionul Graft. Vei fi placut surprins sa vezi imaginea bastionului, cu zidurile incarcate de istorie si aspectul sau medieval.

In dreptul lui, se afla scarile pe care poti sa urci spre Turnul Alb. Aici este amenajata  o platforma de belvederea de unde poti sa surprinzi o priveliste superba asupra centrului istoric al Brasovului.

Poti sa ajungi foarte rapid la Bastionul Graft din Piata Sfatului. Urmeaza strada Piata Brassai care te duce pe strada Dupa Ziduri, apoi faci la stanga spre bastion. Traseul dureaza doar 5 minute de mers pe jos.

Daca vii dinspre Poarta Ecaterinei si Poarta Schei, indreapta-te spre Bastionul Fierarilor.

De aici, urmeaza strada Dupa Ziduri si intr-o plimbare placuta de doar 5 minute ajungi la Bastionul Graft.

De asemenea, de pe strada Dupa Ziduri, aproape de Bastionul Fierarilor, poti sa urmezi aleea care te duce la Turnul Negru.

Apoi te poti indrepta spre Turnul Alb si de aici cobori scarile la Bastionul Graft.